logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Красимир Михайлов: Хората с активна гражданска позиция са двигателя на промяната

Политиците умишлено се стремят да унищожат и малкото възможности за нормален живот във Видин. „Единни за промяна“ имат стратегия, цел, желание и енергия да променят облика на родния си край.

Г-н Михайлов, освен като общественик и преподавател, сред видинчани сте известен и като музикант. Пеете с много любов за родния Видин. Такъв ли си го представяте – какъвто е днес ли?
-От детските си години с много въображение в съзнанието си рисувах невероятни картини, свързани с моя град. Разбира се, това което му причиниха хора овластени, но с липса на замах, желание и талант е разочароващо. Но аз виждам Видин в една друга перспектива. На моя град за радост никой не може да му отнеме реката, двете граници в съседство, плодородната земя, минералните води, историческите забележителности, неговата царственост. Всяко отсъствие от Видин за мен е свързано с носталгия и неистово желание да се завърна отново и да усетя „нежния мирис на речна вода“. Неслучайно преди време написах, че „за мен Видин е като първа любов“.
Има идея ваша песен да стане химн на Видин. Докъде стигнахте с това начинание?
-През 2008 година написах „Балада за Видин“, а година по-късно и песента „Свещена земя“ като идея за химн на града. Едва през лятото на тази година успях да запиша песента. Основната причина да се отложи толкова дълго във времето бе желанието ми да бъде в съпровод на Видинския симфоничен оркестър (не го наричам Симфониета, тъй като броя на музикантите и инструментите отговарят на изискванията за Симфоничен оркестър). Това бе акт на сантименталност, желание именно видински творци да участват и го намирам за своеобразна реклама на нашия град. През октомври започнахме заснемането на видеоклип към песента. Имам идея след реализирането му да представя песента пред общинските съветници с предложение тя да стане химн на Видин. Надявам се през първите месеци на 2018 година проектът да бъде завършен.
Една от болките на видинчани е липсата на нормална пътна инфраструктура, която да поеме огромния трафик към Дунав мост 2. Каква е позицията на гражданско обединение „Единни за промяна“?
-Ние от „Единни за промяна“ сме изразители на стремежите на видинчани за превръщането на нашия град в привлекателен за инвестиции и чрез това и за нормален живот на гражданите. Откриването на университет има смисъл само, ако завършващите в него могат да се реализират във Видин. Но това е процес, който не би могъл да се развие с лъжливи обещания на политици, местни и други псевдопатриоти, чиито действия ни отвеждат към познато стихотворение на великия Ботев. Непрекъснато поставяме проблема със krasi-2съпътстващата инфраструктура на Дунав мост 2. Някои ни убеждават, че тук няма икономика и затова не е рентабилно да се влагат толкова средства в инфраструктура. От една страна стана ясно, че трафикът на МПС значително надхвърля първоначалните предвиждания, от друга – няма логика да се очаква икономически растеж в населено място, до което няма нормален път, който да привлече бизнеса. Тук ще прибавя и най-циничното – управляващите не се интересуват от множеството загинали и ранени вследствие на катастрофи по път Е-79. „Единни за промяна“ многократно протестирахме, писахме и настоявахме да се изгради нормален път, съответстващ на модерното съоръжение, каквото е Дунав мост2. Знаем, че политиците умишлено се стремят да унищожат и малкото възможности за нормален живот тук, пренебрегвайки грубо Конституцията на Република България, в която се предвижда равнопоставено развитие на регионите в страната. На практика целият икономически потенциал е съсредоточен в няколко града. Останалите са обречени на обезлюдяване. Очевидно сме свидетели на безумна, нерационална политика, срещу която категорично се обявяваме.
„Единни за промяна“ са против сегашното статукво и настояват за промяна на порочната система за избор на народни представители. Защо?
-Депутатите не пожелаха да променят сегашната система за избор на народни представители. Те не искат промяна не от глупост, а от безродие. В момента нас ни представляват, формално, в парламента предимно хора, които нямат отношение към смисъла на длъжността „народен представител“. Отдадени на послушание, службогонство, далавераджийство, те не се грижат за своите основни задължения. Действащата система не дава възможност на гражданите реално да избират своите представители в парламента. Ние категорично сме за въвеждане на мажоритарна система с всички рискове от това. А рисковете са свързани с престъпния начин, чрез който от години посредством покупко-продажба на гласове се манипулират изборните резултати с фалшиво представяне на предпочитанията на гражданите. Управляващата върхушка е окупирала държавните и общинските администрации, упражнява натиск в определени предприятия чрез техните собственици, които са в зависима позиция. Болшинството обществени поръчки се печелят от „наши хора“, които след това пълнят „черните“ партийни каси. Оттам пък се плаща за купуването на гласове. Този „бизнес“ е със затворен цикъл. Тази бандитска система трябва да бъде разбита. Така че мажоритарните избори са обвързани с цялостна смяна на системата с демократична такава.
Според вас, гражданското общество може ли да бъде фактор за подобряване живота на хората, в частност на видинчани?
-Би било наивно да се надяваме, че корумпираната система ще се самореформира. Там са хора, увредени от властта, която са свикнали да работят единствено и само за себе си. Убеден съм, че именно гражданското общество е в състояние да бъде двигател на промяната. Зная, че скептиците не мислят по този начин. Но аз нямам никакво съмнение, че точно хората с активна гражданска позиция са в състояние да осъществят чрез тотален натиск смяна на системата.

Вярвате ли в по-доброто утре?
-Неотдавна чух Валя Балканска да казва: „Да си обичаме Родината, Земята, както си обичаме децата!“. Нито за миг не се съмнявам, че ни очакват по-добри дни – за България, за Видин. „Единни за промяна“ имат стратегия, цел, желание и енергия за тяхното реализиране. Убеден съм, че ни очакват събития, които ще разтърсят цялото българско общество, че хората ще повярват в собствените си сили и възможности.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи