logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Георги Минков: Трябват личности в парламента и коренна промяна на системата

Управляващите, партийците умишлено набутаха Видин в глуха улица

Г-н Минков, имате собствен бизнес в сферата на търговията. Как се развива и оцелява малкият бизнес във Видин?

– Трудно. И от година на година става все по-трудно. Търговията е свързана с хора, с клиенти. Видин обезлюдява. Хората обедняват. Платежоспособните клиенти, каквито имаше навремето, вече ги няма. Ако обиколите магазините ще видите какви са и стоките, които се предлагат – за хора с по-скромни финансови възможности. Само по това може да съдите колко зле са нещата, колко е труден животът тук. Затихващ. Понякога клиенти ме питат: „Преди продаваше обувки с високо качество, естествена кожа. Защо сега няма?“. На кой да ги продам?! Не можем да си позволим да зареждаме по един чифт за даден клиент. За съжаление такава е видинската действителност. Хората напускат града, огромна част отидоха в чужбина, други по София и големите градове на страната.

Вие се включихте в отбора на гражданско обединение „Единни за промяна“. В какво повярвахте?

– В промяната. Състоянието, в което е Видин, е тежко, нетърпимо. Не можем да чакаме и да се надяваме някой да дойде и да ни спаси. Ние, хората от този град, трябва сами да потърсим спасителен изход, верен път. Аз съм човек, който не може да седи, да търпи, да бъде безучастен, глух и сляп. В „Единни за промяна“ се опитваме да променим живота във Видин към по-добро.

Обединението издигна уникален кандидат-депутат – квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“. Това означава ли, че не сте доволни от видинските народни представители?

– Няма да скрия, че решението, което взехме в „Единни за промяна“, бе трудно. Доста коментирахме, дебатирахме, спорехме. Ние сме обединение, но всеки един от нас е различен и има своите предпочитания и мнения. Категорични бяхме, че не можем да нямаме позиция. Когато обаче огледахме и преценихме предложените ни от партийните централи кандидати, то стигнахме до общо мнение, че нито един от тях няма качествата, морала и достойнството, за да спечели гласа и доверието на избирателите. Призовахме да се гласува за „Не подкрепям никого“, защото отивайки в Народното събрание видинските депутати много бързо забравят на кого служат. Това са хора, които не могат да ни представляват и те не са избора на видинчани. Ние искаме личности в парламента, искаме коренна промяна на системата. Радвам се, че тази наша позиция на последните парламентарни избори срещна широка подкрепа и много избиратели отидоха до урните, за да обявят недоволството и разочарованието си с вота „Не подкрепям никого“.

Защо нищо не се случи след националния референдум и политиците решиха, че са над мнението на избирателите?

– Нищо не се случи, защото властимащите са се сраснали с политическите партии, които от своя страна лобират за групировки, монополи и незаконно забогатели олигарси. Всички решения се вземат в тяхна полза, без значение какво мисли и гласува суверенът, хората в България.snimka-1-minkov (1) Референдумът беше манипулиран от властта и политиците, защото всички лостове са в техните ръце. Де факто се пренебрегна мнението на два и половина милиона български граждани. Нагло и безцеремонно политиците се подиграха с народа. Поведение, което те демонстрират навсякъде – на държавно и местно ниво.

Вярвате, че промяната е възможна?

– Категорично да. Но не козметична, а коренна и дълбока промяна. Промяна в мисленето, в действията, в морала, във взаимотношенията между хората. Половинчати т.нар. реформи са само за замазване на очите.

Във всички статистики Видин непрекъснато е сочен като най-беден, изоставащ, без перспектива, с висока безработица, демографски срив… Това обижда ли ви като жител на този град?

– Обижда ме, но това е действителността. Обижда ме, че управляващите, партийците умишлено набутаха Видин в глуха улица. Наскоро чух изявление на кмета, който казва, че трябвало да спрем с негативните внушения за Видин, а да наблягаме на хубавите неща. И къде се случват тези хубави неща?! И с такова говорене ли ще се оправи положението? Това да не е мантра, та да я повтаряме. Действия трябват, действия.

Идват празници, дни през които хората си отправят пожелания. Какви са вашите?

– Наскоро в социалните мрежи споделих желанието си за Коледа. Пожелавам на видинчани на коледната трапеза да могат да се съберат всички – майки, бащи, деца, баби, дядовци, близки, приятели. Да могат да бъдат заедно, да споделят светлия празник хората, които са се разпилели наблизо и далеч, нейде по света. Иначе тежи. Тежи и на тези, които са останали тук и на онези, които са на хиляди километри от дома.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи