logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Мариета Георгиева: „Единни за промяна“ постигат малки победи за голямата промяна

Страната ни попадна в капана на самодостатъчността на управляващите.
В Народното събрание имаме просто една машина за гласуване.

Г-жо Георгиева, годината отминава и е време за равносметка. Каква е вашата като директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин?

– В последните години образователната система е в режим на постоянни промени. Изминалата не беше много по-различна. Ние, в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, търсим и намираме различни решения за осигуряване на качествено образование на младите хора. Поставяме тежестта върху изграждане на ключовите компетенции и меките умения. Освен това правим всичко възможно за осигуряване на практическо обучение за учениците в реална работна среда. През тази година първи в област Видин осъществихме прием на ученици за дуално обучение в сектор туризъм. Започнахме и обучение по нова за региона професия „Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност“. Традиционно около 15 ученици провеждат практиките си в чужбина. През тази година успяхме да осигурим и платени практики за 30 ученици в хотелиерството, електрониката и енергетиката. Стартирахме прилагането на иновативна практика в обучението на осмокласниците, като провеждаме интегрирани уроци между няколко предмета в един от учебните дни. Основната ни цел е да формираме умения, полезни в реалния живот. Ако трябва да обобщя – завършваме една успешна година, поредна крачка в непрестанния ни стремеж да сме различни, да сме първи, да сме предизвикателни.

Вие сте общински съветник от групата на гражданско обединение „Единни за промяна“. Как оценявате работата на местната власт за подобряване живота на видинчани?

– Като неефикасна. Не виждам съществени резултати, които да са довели до подобряване живота на видинчани. Липсва каквото и да е желание за диалог и взимане на решения с професионализъм. Липсва експертност в управлението. Аз съм за първи път общински съветник и никога не съм предполагала, че в Общинския съвет вместо отговорни и мислещи хора, са събрани партийни представители, които вероятно получават инструкции и ги изпълняват. Няма дори демонстриране на лява или дясна политика от съответната партийна група. В определени случаи се наблюдават необясними партийни конфигурации. Може би главното постижение са множество приети стратегии, планове, механизми… Но реален резултат – никакъв. Просто купища безполезна хартия. Понякога се отчайвам в безсилието да променим нещата.

Огромна част от българските избиратели поискаха промяна, гласувайки на националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“. Народните ни представители обаче не се съобразиха с този вот. Защо?

– Аз не мога да знам защо. Мога да предполагам. Мисля, че страната ни попадна в капана на самодостатъчността на управляващите. В Народното събрание имаме просто една машина за гласуване. Машина, на която ако смениш някой детайл може да спре да работи. Тогава тези, които днес точно знаят алгоритъма за печелене на избори, математическата формула, която гарантира победата, ще загубят контрола и много вероятно ще загубят и властта.

Мислите ли, че това отчайва хората?

– Да. Все по-осъзнатото чувство за липса на справедливост в обществото, за безсилието и незначителността на мнението на гражданите, води до отчаяние. Хората не вярват, че гласът им има значение, че мнението им може да бъде чуто, че е възможно да се прави нещо за по-добрия живот на всички. Отчаянието води до загубата на смисъл, до липсата на мечти и желание за успех.

Каква ще е оттук-нататък дейността на „Единни за промяна“ – и като гражданско обединение, и като една от най-големите групи в Общинския съвет на Видин?

vd-marieta-1Ще продължаваме да настояваме, че има смисъл да не се предаваме и да се борим за промяна в системата. Ще инвестираме силите си за постигане на малки победи, ще търсим промяната по всички възможни начини. Направили сме първата крачка. Тя може да е малка, но на дълъг път се тръгва с малки крачки и ние ще продължим. Много млади хора, активни участници в нашето обединение, напуснаха града и страната в реализиране на своите мечти за добър и смислен живот. Сърцата им обаче са тук и ние сме длъжни да вървим напред и да постигнем промяната, която ще върне не само тях, а и много други като тях, които носят Видин в сърцата си.

Какво ще си пожелаете за новата година?

– Винаги си пожелавам здраве и любов в семейството, повече усмивки, сили и вдъхновение за откриване на нови предизвикателства.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи