logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Единни за промяна“: Общината продължава да сее хаос в облика на Видин

Последното за годината заседание на Общински съвет – Видин показа за пореден път колко вреден е субективният подход и липсата на правила, които да се отнасят за всички. „С липсата на схема за преместваемите обекти на територията на община Видин, архитектурна мисъл и унифициран облик на търговските обекти, общинската администрация и главният архитект продължават да сеят хаос и налагат пълна безвкусица в града ни. Бараки и павилиони от алуминий, винкел, дърво или някакъв друг материал, са разхвърляни безразборно из областния център, единствено и само, за да са в услуга на нечии лични цели и интереси. Действайки по този начин е абсолютно невъзможно да променим и подобрим облика на Видин, да развиваме модерен туризъм и града ни да бъде привлекателен за сериозен бизнес“. Това коментира от трибуната на Общинския съвет във Видин Росица Кирова – председател на групата съветници от „Единни за промяна“, които отказаха да подкрепят поредните предложения за разполагане на преместваеми обекти във Видин. Липсва одобрена схема за тези обекти, а да се разполагат такива според благоволението на кмет и главен архитект е престъпно. Така обаче е удобно. За онези, които преценяват според партийна принадлежност и послушание. Кирова припомни, че изработването и приемането на такава схема е задължителна, съгласно Закона за устройство на територията, и такова предложение „Единни за промяна“ са отправили още в началото на сегашния мандат на местната власт.
По време на заседанието общинският съветник от „Единни за промяна“ Мариета Георгиева и колегите й отново апелираха местната администрация да подобри компетентността си, защото голяма част от внасяните за разглеждане предложения не са окомплектовани, липсват мотиви и често впоследствие биват атакувани от прокуратурата в съда, тъй като са в нарушение на действащото законодателство.
„Силно притеснително е да се предлагат на съветниците материали с липсващи документи и да се иска от нас да узаконяваме необосновани разпореждания с общинско имущество“, каза Росица Кирова, която поиска общинската администрация да внесе разяснение по внесените за разглеждане предложения. Какви са мотивите, кое налага продажбите, как са ползвани досега имотите, носили ли са нещо на общината, имат ли социална функция… В отговор видинският градоначалник изрази отношението си към Общинския съвет с думите, че е „загуба на време администрацията да отговаря на въпроси на общинските съветници“. Това, разбира се, е част от прозрачното управление на община Видин и колкото и абсурдно да звучи е често срещан отговор, когато се гласуват предварително „договорени“ предложения, за които липсва обществена необходимост, коментираха от „Единни за промяна“.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи