logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Празнични богослужения за Богоявление

Три дни ще продължат богослуженията за Богоявление, тъй като всички големи празници в Православната Църква се отбелязват подобаващо и обхващат дните около празнуваната дата, съобщиха от митрополията. Така е и с предстоящия празник Богоявление или Кръщение Господне, честван на 6 януари. На този ден Иисус Христос приема кръщение в река Йордан от св. Йоан, наречен заради това събитие Кръстител.
На 5 януари православните християни се подготвят за предстоящия празник със строг пост. В този ден църквата е постановила да се извършат няколко богослужения. Денят започва с утреня, последвана от Царски часове, света Василиева литургия, вечерня и велик водосвет.
На 6 януари, когато празнуваме Богоявление или Йордановден, Врачанският митрополит Григорий, който е наместник на овдовелия Видински епархийски престол, ще води богослуженията във Видин. Началото е в 8 часа в храма „Св. Димитрий Солунски“ с утреня, последвана от архиерейска света литургия и велик водосвет. По-късно във водите на река Дунав ще бъде извършено ритуално хвърляне на светия кръст.
В третия празничен ден около Богоявление, църквата чества паметта на св. Йоан Кръстител. Народът ни го нарича Ивановден и за този ден също е отредено да има празнични богослужения.

Сподели в социалните мрежи