logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Грандиозен граждански протест разтърси Видин

Над 3000 души и 700 автомобила се включиха в мащабно протестно шествие във Видин. В съботния ден недоволството и нетърпимостта на видинчани, които години наред са лъгани и подигравани от управляващите, изригна с мощна сила и за близо 6 часа бяха парализирани пътните артерии в цялата област, водещи от и към Дунав мост 2.
„Магистрала Видин-София и тунел под Петрохан“ – тези справедливи искания обединиха жителите от дунавския край, които предприеха безпрецедентна блокада на главен път Е-79. Въпреки огромните задръствания, простиращи се до над 30-40 километра от Видин във всички посоки, към недоволството на протестиращите се присъединиха и шофьори на ТИР-ове, които в знак на солидарност надуваха клаксоните на тежките си машини, извили километрични опашки към втория мост.
„Ще бъдем тук, докато не получим ясни и сигурни гаранции, че незабавно започва строителството на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. Настояваме за ускорени процедури и тяхното изграждане до 2021 година“, заяви пред събралото се множество председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя подчерта, че търпението на видинчани е изчерпано и всяка седмица, ако трябва и всеки ден, ще има протести и блокади, докато гласът на Видин не бъде чут.
„Стига лъжи! Повече няма да търпим. Ние сме твърдо убедени, че изграждането на магистрала от София до Видин и строителство на тунел под Петрохан могат да бъдат първите стъпки за развитие на нашия регион“, обясни друг активист на гражданското обединение – Красимир Михайлов, който също обяви, че хората настояват за ясни и точни гаранции, че исканията им ще бъдат изпълнени и то незабавно.
Протестът стартира в 10 часа, а дългата колона от автомобили, отправила се към центъра на града, бе аплодирана от хората по видинските улици. Оттам протестното шествие се насочи към вход-изхода на Видин, където бе спряно от полицаи и жандармерия. Това обаче съвсем не уплаши множеството. Под звуците на патриотични песни, с развети знамена и лозунги хилядите граждани тръгнаха пеша, изминавайки няколко километра досами входа на съседния град Дунавци, където пътят отново бе преграден от втора верига униформени.
От „Граждански протест за магистрален път до Видин“, който бе организатор на мащабния протест, отново обявиха исканията си и излязоха с декларация до европейските депутати, които са в страната ни във връзка с евродомакинството на България. Видинчани дадоха срок до една седмица Министерският съвет да вземе решение за незабавно стартиране на процедурите по изграждането на магистрала до Видин и тунел под Петрохан. В случай, че управляващите отново не уважат исканията на хората от Северозападна България, то видинчани са категорични, че протестите им ще продължат. Следващият вече е насрочен за 3 февруари, когато се очаква жителите на областния град и край отново да покажат на цяла България колко са силни, когато са заедно.

Сподели в социалните мрежи