logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Пореден мощен протест във Видин

Видинчани се вдигнаха на пореден мощен граждански протест с искане за изграждане на магистрален път София-Видин и тунел под Петрохан.
Нито опитите на видинския кмет да спре недоволството на хората, изпращайки протестиращите в глуха улица, нито загражденията на полицията и жандармерията успяха да осуетят протеста на жителите на дунавския град. Изоставайки автомобилите си, видинчани образуваха огромна жива верига, пробиха полицейския кордон и превзеха главен път Е-79.
„Отново настояваме Министерският съвет да вземе решение, в което ясно да е разписано, че започват неотложни и спешни действия по изграждане на магистрала до Видин и тунел под Петрохан. С точен разчет, график и срок на завършване 2021 година“, обяви председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. Пред събралото се множество от хора тя припомни стотиците лъжливи обещания, изсипвани през годините от политиците към хората от Видин и Северозапада – изграждане на модерна инфраструктура, привличане на инвестиции, разкриване на работни места и още куп измамни клетви за възраждане на региона.
„Щастлив съм да видя колко сме много, колко сме силни и непреклонни в гражданската си позиция“, заяви Красимир Михайлов, който заедно с останалите протестиращи аплодира жители на Дунавци, които отново се присъединиха към множеството от Видин.
Блокирайки за около 5 часа движението на Е-79 и измивайки около 12 километра пеша в двете посоки, протестиращите разляха червена боя на пътя-убиец, в знак на многобройните жертви на тежки пътно-транспортни произшествия.
„След седмица отново ще сме тук. Видинчани няма да се откажат, докато не ни чуят и не изпълнят безусловно исканията ни“, заявиха хората, които завършиха протеста с аплодисменти към полицаите.

Сподели в социалните мрежи