logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Победа над страха, победа над апатията, победа над бездушието

Така определиха своята изстрадана, но извоювана с чест и достойнство гражданска победа жителите на Видин, които в продължение на пет седмици не се спряха пред нищо и с часове блокираха главен път Е-79.

Безпрецедентните протести на хората от Северозападния регион на България принудиха управляващите да приемат непоколебимите им искания и след среща с протестиращите министър-председателят пое политическата отговорност на 7 март Министерският съвет да вземе две решения – за започване на процедурите по изграждане на магистрален път до Видин и тунел под Петрохан.

„Днес празнуваме победата на свободния български дух. Ние, гражданите, показахме, че можем да носим отговорност затова, което се случва в живота ни. Дълго чакахме, дълго ни залъгваха“, заяви председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова, която в деня на националния празник – 3 март, заедно със своите съграждани, излезе на мирно шествие. Гражданите благодариха на премиера, който ги чу и се срещна с тях. След като поднесоха венци и отдадоха почит пред бюст-паметника на Апостола на свободата, колоната от автомобили се отправи към района на Дунав мост 2. От „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ изразиха огромната си благодарност към хилядите хора, които с присъствие, с подкрепа, с помощ или с добра дума са допринесли за голямата сплотеност, довела до гражданската победа на хората от Северозапада.

„Ще останем бдителни, ще изискваме, ще настояваме, няма да се откажем, няма да допуснем отново да бъдем излъгани. Ще отстояваме правото си на достоен живот и съществуване“, обещаха си протестиращите видинчани, които дадоха пример на всички свои съотечественици какво е значението на думата ЕДИНСТВО.

Шествие 3 март

Сподели в социалните мрежи