logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Шефът на ГДБОП оцени работата на видинската дирекция на МВР

Оперативната обстановка в региона и резултатите от дейността на служителите от ОДМВР-Видин бяха обсъдени на годишния отчет-анализ на структурата.В работното съвещание участваха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура, на Окръжен, Административен и Районен съд, директорът на ТДНС и ръководни служители от областната дирекция, съобщиха от пресцентъра на МВР-Видин.
Старши комисар Янко Янколов – директор на ОДМВР-Видин, представи отчет-анализа за 2017 г. Той направи преглед на реализираните комплексни мерки за изпълнение на дейностите по приоритетите на вътрешното министерство, допринесли за подобряване работата на териториалната структура и постигнатите резултати, и очерта акцентите за настоящата година.
Главен комисар Спиридонов поздрави служителите за постигнатите резултати, представителите на прокуратурата и съда оцениха положително работата на областната дирекция. Отлична срочност на разследванията има в област Видин, а взаимодействието между полицията и прокуратурата е на много високо ниво, подчерта Окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева.
През 2017 г. нивото на престъпност в региона бележи спад – по линия на криминалната престъпност с 4,05 % и на икономическата с 28,77%.
От януари до декември миналата година на територията на ОДМВР-Видин са били регистрирани 1184 криминални и 255 икономически престъпления. Нивото на разкриваемост при криминалната престъпност е 61,91 %, а на икономическата – 62,35 %.
В структурата на криминалната престъпност във Видинска област най-голям дял заемат кражбите. Следват престъпленията по транспорта, престъпленията в горското стопанство и престъпленията, свързани с продажба на акцизни стоки без бандерол.
Две умишлени убийства и един опит за убийство са били извършени през миналата година. И трите престъпления са разкрити. Документните престъпления бележат увеличение с 18,52 %, при разкриваемост от 43,75 %.
По отношение на измамите – регистрирани са 35, като 42,86% от тях са телефонни измами.
Битова престъпност остава доминираща за област Видин. През отчетния период заема дял от 40,49 % спрямо общо регистрираните криминални престъпления на територията на ОДМВР-Видин.

Сподели в социалните мрежи