logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Получени са 5 сигнала за бедстващи щъркели

13374398027507

Днес, 20 март, до 10,30 часа на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Монтана (РИОСВ) са получени 5 сигнала за бедстващи бели щъркели в различни населени места от област Монтана и област Видин. Причините за това са ниските температури и падналия сняг, съобщават от РИОСВ.
РИОСВ – Монтана напомня, че всеки който намери екземпляри от животински видове, които за защитени и включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, е длъжен да уведоми най-близкия регионален орган на МОСВ или на Изпълнителната агенция по горите в срок до 3 дни. Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община.
Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ
Сподели в социалните мрежи