logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видински адвокат застава на подсъдимата скамейка за извършена измама

По обвинение на Районната прокуратура във Видин, Е. В. е предаден на съд за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.
Обвиняемият упражнявал адвокатска професия и като такъв бил познат на Цв. Р. и на сина му Д. Пострадалият възрастен мъж от 2004 г. живеел под наем в общинско жилище във Видин, а синът му със снахата – П. Р., работили в Германия. Тримата отдавна имали желание при евентуална възможност да закупят този имот, който представлявал частна общинска собственост.
В началото на месец март 2017 г. Цв. Р. се срещнал с обвиняемия и го попитал за процедурата по закупуване на общинското жилище, в което живеел под наем, необходимите документи и като цяло реда за придобиване на имота. Адвокатът му отговорил, че е съдействал и на други лица за много такива покупки и знаел „как стават нещата“. Той заявил още, че сам щял да уреди всичко, само трябвало да бъде упълномощен да представлява купувача пред община Видин.
Няколко дни след тази среща адвокатът отишъл във въпросното жилище под предлог, че трябва да го снима с цел изготвяне на оценка на имота, уточнил квадратурата и уверил Цв. Р., че „познава жена в общината“, която ще му съдейства.
Адвокатът бил настоятелен и не след дълго отново посетил възрастния мъж, като му заявил, че покупката на жилището ще струва 6500 лева, като в тази цена се включвал и хонорарът му. Цв. Р. обсъдил това предложение със сина си, който в началото на април 2017 г., заедно с жена си, пристигнал от Германия във Видин.
На състоялата се среща адвокатът обяснил на тримата реда за закупуване на конкретното жилище, което, по думите му, включвало подаването на заявление в общината, оценката на жилището от комисията и участието в търга. Той уверил представителите на семейството, че всички процедури обикновено отнемали един месец, но той щял да ги придвижи за две седмици. Обвиняемият заявил, че цената на жилището е 6200 лева и още 1000 лева са разходите за адвокатския му хонорар. Разликата с първоначално посочената от него сума той обяснил с това, че трябвало да бъде по-сигурен, че ще спечели търга.
На следващия ден на името на обвиняемия било издадено пълномощно и сумата в размер на 7200 лева била преведена на банковата му сметка.
След завръщането на Д. и П. в Германия те продължили да контактуват с адвоката по телефона. В продължение на два месеца той ги уверявал, че „нещата били към финала“.
Обезпокоен от случващото се Цв. Р. отишъл в община Видин, за да провери до къде е стигнала процедура по закупуването на имота и установил, че не са били подавани никакви искания за придобиване на въпросното жилище.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото срещу Е. В., обвинен за извършена от него измама и не възстановил до настоящия момент причинените на семейството щети.
Сподели в социалните мрежи