logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

С новия път Видин-Ботевград трафикът ще бъде изведен извън населените места

След обявената процедура за участъка Мездра-Ботевград, следва да стартира и поръчката за трасето Видин-Ружинци, част от цялостното изграждане на пътя Видин-Ботевград. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю пред в. „Строител“, съобщи пресцентъра на министерството.
„С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движението и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда. Добре е, че вече стартира обществената поръчка за участъка от Мездра до Ботевград, който е с дължина 33 км и е с прогнозна стойност 302 милиона лева. Освен че ще се рехабилитира, той ще се разшири до габаритите на скоростен път с по две ленти за движение в посока. Предстои да бъде обявен и търг за отсечката Видин – Ружинци“, посочи Нанков.
Министърът отново подчерта, че направлението Видин – Ботевград е приоритетен проект, тъй като е важен не само за развитието на региона, но и за цяла България. С модернизацията на трасето от „Дунав мост 2“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.
По отношение на тунела под прохода Петрохан кабинетът ще подготви проекта за концесия. Предвижда се през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционното проучване.
Сподели в социалните мрежи