logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Дунавската стратегия подкрепя Синагогата и Калето във Видин

Някогашната защитна крепост на Видин – Калето, и Синагогата в града ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която цели да популяризира малко познати културно-исторически обекти по поречието на Дунав, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В експозицията ще бъдат включени и архитектурни забележителности от Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Унгария и Словения, с които страната ни е партньор в проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век“. Той се изпълнява по Транснационална програма „Дунав“ 2014-2020 г. с подкрепата на Дунавската стратегия, която се председателства от България до октомври 2018 г. Общият бюджет на проекта е близо 3,3 млн. лв. и се очаква той да приключи през юни 2019 г.
Българските исторически паметници, част от проекта – Калето и Синагогата във Видин, ще станат част от нов туристически маршрут по поречието на реката, заедно с културни забележителности от останалите страни. Предвижда се Министерството на туризма да изгради 3D моделиране на паметниците.
Синагогата във Видин не се ползва като молитвен дом от 1950 г. 3D-проектът ще пресъздаде храма в неговия блясък.
Калето е някогашната градската крепост за защита на Видин, обявена за паметник с национално значение.
„Дунавска културна платформа – креативни места на 21 век“ е сред деветте стратегически проекта по Дунавската стратегия като България е партньор в 8 от тях. Те са за над 40 млн. евро и целят да превърнат региона по поречието на река Дунав в притегателен център за иновации, инвестиции и туризъм. Инвестициите са в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите. Най-мащабната – „FAIRway Дунав“, е за 24 млн. евро и цели подобряване на корабоплаването и навигацията по река Дунав и нейните плавателни притоци.
Важни за подобряване свързаността и икономиките на дунавските държави са и проектите „Дунавски поток“, „Дунавски пристанищни мрежи – Дафне“, „Данте“.
Сподели в социалните мрежи