logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

9 май – Ден на победата!

В историята на човечеството има дати и събития, които никога не изчезват от паметта и никога не трябва да бъдат забравяни.
Такъв ден е 9 май, Денят на победата над фашизма! На този ден през 1945 г. се подписва безусловната капитулация на нацистка Германия.
9 май е свещена дата, на която е сложен край на най-кръвопролитната, опустошителна, изстрадана война, в която е покосен живота на повече от 60 милиона души. Това е цената, платена от народите по света за престъпленията, амбициите и грешките на собствените си управници.
Втората световна война е най-тежкия военен конфликт в човешката история, война превъзхождаща всички останали по своята унищожителна сила, по броя на жертвите – убити, ранени и осакатени. Война невиждана по своите мащаби. Бойните действия се водят на 3 континента, участват 61 държави и пряко е засегнато 80 процента от населението на Земята
Уроците, които историята ни завещава са много. Трудно е да си представим как би изглеждал днес света без тази велика победа. Затова наш дълг е, дълг на поколенията, да помним и пазим мира!
Поклон пред милионите знайни и незнайни герои! Поклон пред милионите невинни жертви!

Сподели в социалните мрежи