logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Конференция по астрономия се провежда в Белоградчик

Белоградчик е домакин на четиридневна българо-сръбска астрономическа конференция, съобщиха от общината. Програмата предвижда да се състоят пет сесии – „База данни и астроинформатика“, „Слънце и слънчева система“, „Звезди и звездна еволюция“, „Галактики и космология“ и постерна сесия. Тази година са поканени и научни работници от Русия и Украйна.
Професор д.ф.н. Николай Томов, родом от Белоградчик и един от организаторите на форума сподели, че това е ХІ юбилейна конференция, защото първата е проведена преди 20 години отново в града под скалите.
По време на форума проф. Милан Димитриевич от Сърбия разказа за поставеното начало на Балканското научно сътрудничество в областта на астрономията, когато той и неговият колега доцент Милчо Цветков стават инициатори за провеждането на първата Бългорско-сръбска конференция през 1998 г. От този момент двете страни поддържат регулярен контакт, а на всеки две години провеждат конференции по тази толкова древна и фундаментална наука, каквато е астрономията.

Сподели в социалните мрежи