logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Байталската чудотворна икона на Божията майка е във Видин

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Даниил на 21 май в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ тържествено бе посрещната Байталската чудотворната икона на Божията майка, съобщиха от митрополията.
Светинята гостува в пределите на България по благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Иконата се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна.
Иконата на Света Богородица „Одигитрия Байталска“ ще остане за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин до 28 май.
Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през 18 век, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса. Така, някога укритата Байталска Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини, както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление и множество бездетните семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца. Своята благодарност те изразили с дарове, с каквито и днес обкичват иконата.

Сподели в социалните мрежи