logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Абитуриентите от град Кула пазят българщината

Както се казва в една кулска песен „Кула е в сърцата ни, Кула е в душата ни“ – така абитуриентите от град Кула запазиха българщината и напълниха сърцата на всички българи.
В един позабравен, но вековен град, 15 ученици от 12 клас на СУ „Васил Левски“ избраха народна носия пред роклите и костюмите за изпращането си заедно с класният си ръководител Снежи Огнянова.
Най-впечатляващите български абитуриентки тази година. Не защото крещяха от прозорците на скъпи коли, броейки до 12, не защото избраха тоалет, струващ няколко десетки хиляди лева.
Абитуриентите преминаха по кулските улици, облечени в естествена красота, почерпена от българските традиции.
„Според нас няма смисъл да се харчат много пари за скъпи рокли и обувки, като просто можем да наблегнем на българското и да сме българи“, споделиха абитуриентите.
И въпреки че магазините изобилстват от красиви, бляскави тоалети, не така стои въпросът с народните носии, затова тук идва и помощта на читалище „Просвета – 1882” което 135 години съхранява българските традиции и на невероятният танцов състав „Кулчене” носител на десетки отличия и награди на национални фолклорни фестивали.
Възпитани с български дух, даващи пример как нещата могат да се съчетаят така, че красивото в традициите ни да стане част от съвременния празник.
Един повече от забележителен випуск, пожънал много успехи; покорил върхове на различни форуми; справил се блестящо на безброй състезания, изяви, олимпиади. Доказаха, че имат големи сърца и не се спират пред нищо, това са децата на Кула, България!
(Фото: „Видинчаните“ Светла Лозанова; от мястото на събитието Наско Цанов – списание „Критика“)

Сподели в социалните мрежи