logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Случай на лаймска болест в Белоградчик

Случай на лаймска болест е регистриран в Белоградчик, показва седмичната справка на Регионалната здравна инспекция. Случаят е установен в периода 11-15 юни. Във Видин пък е регистриран случай на аскаридоза (опаразитяване с детски глист). От последното заболяване преди седмица са установени още два такива случая в региона.
Лаймската болест е инфекциозно заболяване, обясняват здравните специалисти. Източник на инфекцията са мишки и други гризачи, диви и домашни животни – коне, крави, кози, котки и кучета, както и някои видове птици. Преносители на заразата са кърлежи, като заразяването става най-често чрез ухапване.
От РЗИ отправят препоръки за действия при ухапване от кърлеж, който трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, е диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.
Втората по честота, предавана от кърлежи инфекция в страната, е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Сподели в социалните мрежи