logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Няма виновни за взрива в Горни Лом, отнел 15 човешки живота

Три години и половина след взрива в завода за боеприпаси край село Горни Лом, днес във Видин бяха прочетени присъдите по делото. Окръжният съд оправда и четиримата обвиняеми в процеса – собственикът на завода, бившата служителка в предприятието, отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдела за контрол на общоопасните средства в МВР и бивш директор в икономическото министерство.
По делото, от 180 тома материали, бяха разпитани над 200 свидетели.
На 1 октомври 2014 година взривът, заличил из основи две сгради в завода за боеприпаси в с. Горни Лом, преобърна живота на десетки хора и опустоши семейства. От ударната вълна на парчета се пръсна 70-сантиметровата железобетонна стена на бункера във фабриката. Отломки, бетон, камъни са летели на повече от 500 метра от експлозията.
Сигналът за мощния взрив е подаден в 17,05 часа на тел. 112. Малко преди това жителите на Горни Лом чули адската експлозия. Някои помислили, че има земетресение.
На мястото на стоварилия се ад зейна огромен кратер. Часове наред на безизвестност близки и роднини се молеха да се случи чудо. Но, чудо нямаше. Загинаха 15 мъже и жени.

Сподели в социалните мрежи