logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

5000 пияни и 1500 дрогирани шофьори са хванати на пътя

Всяка четвърта жертва на катастрофа е при завой. Това показва доклад на комисия по безопасност на пътя, съобщи „Нова тв“. 5000 пияни и 1500 дрогирани шофьори са хванати от началото на годината. От 5000-те шофьори, заловени зад волана след употреба на алкохол, половината от тях са били с над 1,2 промила – количество, което е наказуемо. Все по-често нарушителите шофират и след употреба на наркотици.
Оказва се, че една от основните грешки, които правят шофьорите, е да установят, че неволно карат по-бързо от разрешеното. Това става ясно от индекса на безопасно шофиране, изготвен от най-големия застрахователен брокер у нас.
При инцидентите с товарни автомобили, голяма част от тях са предизвикани от чужди граждани. Повечето са турски шофьори, които не спазват правилата. „Като влезнат в България си мислят, че са в Турция и не спазват правила и закони. Нито винетки купуват, нито спазват пътни знаци, нито маркировки“, обясняват български водачи.
Всеки четвърти пък попада в задръстване, което е могъл да избегне при по-добро планиране на маршрута. Веднъж попаднали в тапа, шофьорите стават по-нервни и по-рискови.
Грешим не само на завоите. Ежедневието разсейва, а българският шофьор не осъзнава, че да е зад волана е отговорност към него, близките му и за другите на пътя. Този извод правят застрахователните експерти, които стоят зад индекса за безопасно шофиране.
Липсата на добро обучение и кратките часове, в които се учим да управляваме автомобила, продължават да са една от основните причини да грешим на пътя.
Не са малко и хората, които са направили поне един път умишлено високо рисково нарушение през последната година.
(Снимката е илюстративна)

Сподели в социалните мрежи