logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Населението на България: Все по-малко, все по-неграмотно

Догодина населението на България пада под 7 милиона души. Това стана ясно от изказване на председателя на НСИ Сергей Цветарски пред БНТ.
По думите му към 31 декември миналата година българските граждани са били 7 031 000 души. Като се има предвид, че за година населението намалява с 40 000 се очаква догодина да паднем под 7 милиона. Според него обаче има и други сериозни проблеми.
„Въпросът е в структурите, доколко това население е образовано. Процентът на неграмотност драстично се увеличи“, коментира шефът на НСИ.
Отрицателният прираст в България се дължи главно на два фактора – ниска раждаемост, по която сме на едно от първите места в Европейския съюз, и висока смъртност, по която сме абсолютен лидер в общността.
Третият по важност фактор е емиграцията от страната. Според данните НСИ през 2017 година 31 586 българи са напуснали страната, а 25 597 са се завърнали, т.е. и по тази линия населението у нас намалява.
В исторически план раждаемостта в момента в България е на едно от най-ниските си нива, откакто се води статистика.
По смъртност България е безапелационен лидер на ЕС през миналата година. Броят на смъртните случаи на 1000 човека от населението е бил 15,5, докато средното за ЕС ниво е 10. Във Видин този коефициент е дори 27.

Сподели в социалните мрежи