logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

МС одобри преговори за инвестиции в изграждане на магистрали, една от тях е Видин-Ботевград

Правителството одобри Рамково споразумение, въз основа на което ще се водят преговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и китайски инвеститори с интерес за инвестиции в пътни инфраструктурни обекти на територията на България, съобщи правителствената пресслужба.
Особен интерес компаниите проявяват към АМ „Велико-Търново-Русе“, тунел под Шипка, АМ „Видин-Ботевград“, АМ „Черно море“, като са отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения. Както наскоро съобщи гражданско обединение „Единни за промяна“, обединение от английска и китайска компании има интерес към строителството на участъка Видин-Ботевград чрез публично-частно партньорство. На среща в МРРБ компаниите са връчили официално предложение за реализиране на проекта.
От МС уточниха, че предпоставка за активизиране на отношенията с Китай е инициативата, стартирана от нейното правителство, за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Наблюдава се засилен интерес от китайски строителни компании за участието им чрез публично- частно партньорство или концесия в изграждането на големи пътни инфраструктурни проекти в България, като са отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения.
От своя страна Министерството на регионалното развитие и благоустройството оказва необходимото съдействие на този процес, предоставяйки информация за законодателната рамка, предстоящото въвеждане на TOЛ система, както и информация за всеки един проект, представляващ интерес за потенциалния инвеститор – проектна готовност, индикативна стойност, технически характеристики, трафик, товаро-поток, анализ на разходите и ползите, разчети за възвръщаемост на инвестицията и др.

Сподели в социалните мрежи