logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Сигнали за ранени птици във Видинско

Пет сигнала за пострадали птици са подадени от жители на Видинско до Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Монтана (РИОСВ) през отминалия месец.
Жител на с. Цар Симеоново е алармирал за ранен щъркел в частен имот, намиращ се в близост до училището. При друг сигнал – от село Карбинци, съобщили за паднало щъркелче. Сигнал е получен и от село Новоселци за открит ранен щъркел, който се е оплел в жиците на електрически стълб.
През месец юли на брега на река Дунав в село Гомотарци е бил намерен ранен ястреб. Видинчанин пък подал сигнал за пострадал орел в парк „Владикина бахча“.
Съобщенията са приети на телефон 112 и от РИОСВ са ги препратили по компетентност до Държавното горско стопанство.
През месеца на „зеления телефон“ на инспекцията са постъпили и други сигнали от Видинския регион – жител на село Срацимир съобщил за червеи в питейната вода на селото, а жител на с. Сланотрън алармирал, че от цех за пиролиза в селото се разнася много силна миризма на изгорели гуми, задимено е и се диша трудно. По последния сигнал е извършена незабавна проверка от експерти на РИОСВ на място – площадка на инсталация за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми в землището на с. Сланотрън. „При проверката е изискано представяне на документация, която да удостоверява периодите на проби и изпитвания в инсталацията. Представен е специален дневник, в който се отразяват часовете на работа и стойностите на основните технологични показатели. По време на проверката не е усетена миризма на изгорели гуми“, съобщават от РИОСВ.

Сподели в социалните мрежи