logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Трагедия с предизвестен край

България е в траур. Отново. Поредната трагедия по пътища-убийци, опасващи страната, взе невинни жертви, почерни семейства. Още в първите часове след ужаса край Своге стана ясно, че са подавани множество сигнали за проблеми по фаталната пътна отсечка, която е и алтeрнативен маршрут за Северозапада при пътни ремонти между Враца и София.
Преди месеци видинчани се вдигнаха на протести, за да извоюват правото си да останат живи, да оцелеят придвижвайки се по един друг път-убиец, отнемащ системно човешки животи. Тогава срещу тях се изправиха онези, за които беше по-удобно да останат по домовете си, както и такива като видинския кмет, за който пътят до Видин „е никакъв проблем“.
Днес България е в траур. И за пореден път институции и управляващи търсят виновника извън собственото си бездействие.
Трудно е да се опише колко огромна е болката и загубата за близките и семействата на загиналите. Не само тук, а по всички пътища на България. И няма как да не се запитаме – защо търпим всичко това? Защо допускаме подобни трагедии? Защото виновникът е във всеки един от нас. Във всеки, който предпочита да замълчи, да преклони глава, да отмине и да се престори, че нищо не се е случило.

Сподели в социалните мрежи