logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

АПИ обсъди искането за разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана

Искането за разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана, за което настояват от гражданско обединение „Единни за промяна“ и „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“, е разгледано и обсъдено от експерти на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това се казва в официалното писмо-отговор от Агенцията, изпратено до председателя на „Единни за промяна“ Росица Кирова.
От АПИ посочват, че възможните трасета за разделяне на трафика са следните: в посока Видин – Монтана движението на тежкотоварните автомобили да се извършва по път Е-79, а от Монтана до Видин по направление Ружинци – път III-114, Тополовец – път III-112 Добри дол, след това продължава по път II-11 до Видин.
Пренасочването на тежкотоварния трафик обаче засега не може да се осъществи, тъй като в част от пътните трасета на Северозападна България започват ремонтни дейности, които налагат въвеждането на временна организация и пренасочване на движението, казват от АПИ. Единият обект е по трасето Лом – Сталийска махала – Дондуково – Дреновец – Ружинци – м. „Бялата вода“, а другият – Дъбова махала – Монтана. Ремонтните дейности на двата обекта трябва да приключат съответно – най-късно на 2 октомври 2018 г. и до средата на 2019 г., пишат още от АПИ.
Да припомним, че подетата гражданска инициатива с искането за разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана е продиктувана от системните тежки катастрофи със загинали и ранени хора, след пускането в експлоатация на Дунав мост 2. Разделянето на трафика цели намаляване на риска за всички пътуващи до изграждане на новото трасе между Видин и Ботевград.
(Снимка „Nova“, илюстративна)

Сподели в социалните мрежи