logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Мантинелата в село Скомля не е ремонтирана от месеци

Село Скомля е злополучното село, при което неведнъж по трасето между Монтана и Видин, тирове „навестяват“ в домовете местните жители.
Всеки втори ден в селището има катастрофа, като тази през изминалата неделя, за която никой не съобщи. Може би, защото за органите на реда и служителите на „Пътна инфраструктура“, когато няма смъртен случай катастрофите са безвредни или може би ги приемат за нещо нормално.
В Гражданско обединение „Единни за промяна“ получихме няколко сигнала и обаждания от жители на Скомля, които се питат кога ще бъде, ако не подменена, то поне ремонтирана мантинелата, която се намира на един от опасните завои в центъра на селото. На това място се е случвало, както ТИР да влезе в къща, така да има и тежки пътни инциденти, при това почти ежедневно през последните години.
Жителите на село Скомля събираха подписка и по различни начини се опитваха да сигнализират управляващите органи в държавата, че при този трафик и това трасе животът им е в опасност. Отговор получиха само под формата на обещания. Получават го редовно. На малки дози. Като отрова. Така, както трябва да бъде отровен и приспан завинаги пречещият, неудобен елемент. Това е отношението на държавата не само към жителите на Скомля, но и към целия български Северозапад. И независимо от очакванията и обещанията, промяна няма.
Хората в Северозапада чакат правителството да изпълни собственото си решение – да обяви процедурите и да изгради новата отсечка между Видин и Монтана. Тук, където животът на хората продължава да бъде ежедневно застрашаван. Възможно е в Наказателния кодекс престъпното бездействие да не се приравнява на убийство, но в живота на хората от Видин, Скомля, Монтана, Своге, Враца и от всички останали, малки и забравени от властта краища на България, то е равно на смърт.
Днес с нас се свърза жителка на Скомля, която с огромна тревога сподели, че са отправяли множество сигнали до различни институции, за да бъде подменена или поне ремонтирана мантинелата. Всички, които пътуват по този път и са я виждали и знаят, че няма как тя да бъде ремонтирана. Сгъната е на осем. И като купчина изкривено желязо застрашително се блещи срещу всеки, който влиза в селото и в опасния завой. Иванка се е обаждала в МРРБ, разговаряла със служители от кабинета на министъра, но те са я посъветвали да отправи искането си в писнем вид.
Жената е възрастна, както повечето жители на малките, изоставени от държавата ни села. Тя не борави с папки, преписки и писмени доклади, а и не й е това работата. В огромния държавен апарат някой получава заплата за това.
В една цивилизована държава се предполага, че институциите сами вършат работата си и не е нужно гражданите да ги подсещат многократно в писмен вид. Предполага се също така, че след всяка катастрофа, която е разрушила не само една мантинела, но и е отнела човешки живот, се вземат специални мерки и се изследват причините за инцидента. Подмяната на мантинелата е най-малкото нещо, което се прави. То е задължително и незабавно. В този, обявен за опасен участък, не от кого да е, а от самите държавни органи, въз основа на трагичната статистика за последните няколко години, се предполага, че реакцията ще е светкавична. Защото животът няма цена!
Обръщаме се към институциите, защото когато поредният инцидент с десетки жертви се случи, то тогава ще бъде късно. Обръщаме се към Агенция „Пътна инфраструктура“, както и към всички онези, които по презумпция се предполага, че не са убийци, а са управници на държавата: Подменете мантинелата в Скомля!

P.S.: Политическа отговорност се носи не със създаването на нови агенции, институции и органи на безотговорността, каквито до момента има много. Политическа отговорност се носи с конкретно назоваване имената на онези, които възлагат обществените поръчки; на онези, които изработват и одобряват техническите проекти; на онези, които определят изискванията в техническите проекти; на онези, които изпълняват обектите; които упражняват контрол по качеството на изпълнение; които извършват надзора върху строителството; които така променят законите, че винаги вината да е в жертвите.
Политическа отговорност се носи с назоваване имената на онези, които от години допускат влагането на некачествени материали по пътищата на България. Може би, за да спестят пари, а може би и за да „усвоят“ по-голямата част от тях в лично качество. Носи се и с оставки и наказателно преследване. Защото всъщност имената са ясни.
Господа управляващи, сменете мантинелата в Скомля!

Сподели в социалните мрежи