logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Монети на Срацимир в откритото съкровище в Калиакра

Монети на цар Срацимир са сред откритото съкровище в крепостта Калиакра, съобщават от Националния исторически музей (НИМ).
„Интересен факт е наличието на макар и малко екземпляри на Видинския управляващ Йоан Срацимир. Монетите са общо 9. При тях се наблюдава инфлационен ефект от намаляване на диаметъра и грамажа. Tова е добър пример как самите български монети участват в един общ поток и какви са взаимодействията между тях в големите търговски центрове като Kалиакра, обслужващи стотици търговски сделки“, посочват в информацията си от НИМ.
Съкровището „Татарска плячка“ бе открито от археолозите рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра. Под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV век, археолози намират малко глинено гърне, в което е скрито богатство. То съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.
(Снимка: НИМ)

Сподели в социалните мрежи