logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Здравната инспекция изпрати указания към болниците заради Западнонилска треска

Видинската регионална здравна инспекция (РЗИ) изпрати указания към лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в областта, предвид регистрираните случаи на Западнонилска треска (ЗНТ) в страни от Европа.
В писмото си специалистите посочват, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм през тази година са докладвани 710 случая на Западнонилска треска в ЕС: Италия – 327, Гърция – 147, Румъния – 117 и др.. Заболели са регистрирани и в други държави, като Сърбия, Израел и Косово. Има вече и 63 смъртни случая на ЗНТ. В Сърбия те са 21, в Гърция – 16, Италия – 13, Румъния – 12 и Косово – 1.
От РЗИ указват, че предвид данните с доказани случаи на ЗНТ, медицинските специалисти, следва да имат избирателна насоченост към лица, пристигнали от заразени държави и развили фебрилитет без ясна етиологична връзка или инфекция на вирусен менингит/енцефалит след ухапване от комари, с цел ранно откриване и съобщаване на заболелите. При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите следва да се диагностицират в Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции.
Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция. Хората се заразяват основно при ухапване от комар (предимно комари Culex), но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и чрез преливане на кръв.
Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.
Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

Сподели в социалните мрежи