logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Инцидент с опасни химически товари разиграват по река Дунав

Мащабно българо-румънско учение, тестващо готовността за съвместни действия при инцидент с опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в река Дунав, ще се проведе на 27 септември във Видин. Това съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
В международното практическо учение ще участват сили и средства на Единната спасителна система на територията на област Видин и съвместните екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации – Румъния. Целта е проверка на готовността за действия при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникнал инцидент с цистерна, превозваща опасни химически товари и разлив на нефтопродукт в река Дунав.
Учението е част от изпълнението на проект D-EMERSYS „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации в дунавския макрорегион“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.
Съвместните действия ще се проведат на 27 септември 2018 г. за времето от 9 до 14 часа на територията на Петролна база OMV-Видин в Южната промишлена зона на областния град и по поречието на река Дунав. Съгласно утвърдения план ще участват наблюдатели от България и Румъния.
(Снимка – архив „Единни за промяна“)

Сподели в социалните мрежи