logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинско участие в международна Майкрософт конференция

Петнадесет момичета от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (Разград), СУ „Цар Симеон Велики“ (Видин), Американски Колеж Аркус (Велико Търново), ГПЧЕ „Ромен Ролан“ (Стара Загора), СУ „Проф. Др. Асен Златаров (Първомай) и СУ „Васил Левски“ (Елин Пелин) взеха участие в първата международна Майкрософт конференция, която цели да повиши информираността сред момичета в гимназиална възраст относно значимостта и бъдещето на технологиите в областта на изкуствения интелект, съобщиха от Майкрософт.
Събитието „Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world“ („Алис предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе начина, по който виждаме света“) се проведе в Атина. То привлече над 160 участнички на възраст между 15 и 17 години от региона на Централна и Източна Европа, които са подбрани на конкурсен принцип от над 400 желаещи да се включат. Основна тема в програмата беше насърчаване на интереса към кариера в т.нар. STEM дисциплини – наука, технологии, инженерство и математика.
Според последните проучвания на Майкрософт, въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42 % от момичетата заявяват, че обмислят кариера в STEM. Сред обясненията за тази тенденция е фактът, че 60 % от респондентите смятат, че жените, работещи в областта на STEM, биват дискриминирани.
(Снимка – Майкрософт)

Сподели в социалните мрежи