logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видин се задушава от мръсен въздух

Северозападният град е най-замърсеното населено място в България. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод представения от екоминистерството и Световната банка проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Министърът обясни, че най-мръсен е въздухът във Видин, а София е някъде по средата на класацията.
Битовото отопление е най-сериозният замърсител на въздуха в България. През 2016 г. в 4 града вече са постигнали нормите на качество на въздуха по отношение на фините прахови частици (ФПЧ). Това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня. През 2017 г. това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора. По предварителни данни за тази година Варна също постига такъв резултат.
Справката на РИОСВ – Монтана сочи, че от началото на тази година са регистрирани 50 превишения на нормите на фини прахови частици във Видин. Градът не е газифициран и не се очаква такова нещо да му се случи в обозримо бъдеще. Град, в който няма икономика, няма комини на заводи, които да бълват отрови, но затова пък Видин си има общинско ръководство, което не желае да въведе ред в движението на МПС, а лошото състояние на уличната мрежа е еталон за управленска немарливост.
Сподели в социалните мрежи