logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Протестът на видинските майки!

Видински майки на деца с увреждания излязоха днес на протест, за да защитят правото си на достоен живот. Протестът бе част от организираните в различни градове на страната протести под надслов „Системата ни убива. Системата е блокирала“.
„Не на геноцида срещу инвалидите; Искаме лична помощ; България иска промяна“, скандираха видинските майки, които настояват за приемане на три закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. На призива им за подкрепа се присъединиха и техни съграждани, които се включиха в протестното шествие, продължило час и половина из централната част на Видин.
С черни знамена, черни фланелки, черни балони и плакати протестиращите се спряха пред сградата на общината, но нито кметът, нито някой от екипа му пожела да излезе, да говори с протестиращите, да ги чуе, да ги подкрепи.
Преодолявайки с мъка трапове и дупки из разбития централен площад, хората в инвалидни колички се отправиха към района при жп гарата, където в продължение на около половин час блокираха движението, преминавайки непрекъснато по пешеходните пътеки.
„Търпението ни се изчерпва, отказваме повече да ни лъжат“, заявиха видинските майки, които са решени да продължат борбата и ще продължат с протестите.

Сподели в социалните мрежи