logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Незаконна сеч в землището на Праужда

92 кубика незаконно придобити дърва са иззели полицаите от Белоградчик, съобщават от пресслужбата на МВР-Видин.
Около 13,30 часа на 2 октомври служител на РДГ-Берковица сигнализирал в Районното управление в Белоградчик, че при извършена проверка в имот в горския фонд в землището на село Праужда, за който има издадено писмено позволително за сеч, е констатирал отсечени и извозени немаркирани дървета. В съседни имоти, за които нямало издадено писмено позволително, също имало отсечени дървета.
При последвалия оглед на място в шест имота били установени общо 131 дънера без следи от маркиране на ствола. На около 50 метра от пътя, свързващ селата Праужда и Крачимир, полицаите открили две полуремаркета с видински регистрации и натоварени в тях общо 92 кубика дърва – метровки, без контролна горска марка.
Ремаркетата и дървесината са иззети. При извършените първоначални действия по разследването са установени съвпадения по външни белези между иззети отрези от дънерите в шестте имота и натоварените в ремаркетата дърва. Работата по случая продължава. В РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство по чл.235, ал.1 от Наказателния кодекс.
Същият ден, по време на специализирана полицейска операция срещу незаконната сеч, към 14,20 часа в село Киреево служители на РУ-Кула проверили товарен автомобил „МАН“, управляван от 48-годишен жител на село Раковица. В каросерията униформените установили 6,8 кубика дърва без контролна горска марка и превозен билет, доказващ законния им произход.
Служители на Горското стопанство са съставили констативен протокол и два акта по Закона за горите. Превозното средство и дървата са иззети. По случая в РУ-Кула е заведена преписка.

Сподели в социалните мрежи