logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Пенсионери извиха протестно „Хоро на недоволството“

„Искаме достоен живот! Стига геноцид и подигравка. Излизаме на битка за оцеляването си“. Тези думи се чуха на организирания днес протест на хората от третата възраст. Пред сградата на Съдебната палата видински пенсионери извиха „Хоро на недоволството“ и заявиха готовност да отстояват исканията си пред управляващите – преразглеждане на Закона за социално осигуряване и преизчисляване на пенсиите, тъй като в момента има дискриминация между пенсионираните преди 2007 г. и тези, които сега се пенсионират.
„Искаме да покажем и на младите хора, че имаме достойнство, че сме дали много за изграждане на нашата страна. Протестираме и в името на децата си, в името на мъдростта, за хората, които живеят в крайна бедност, а те са огромна част от нас – с 200 лева пенсия на месец“, каза Малина Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004. Тя съобщи, че е сформирано обединение на пенсионерите от Враца, Монтана, Плевен и Видин. Всички те, както и хора от третата възраст от цялата страна, се подготвят и за национален протест, който ще се проведе на 17 октомври в София.
Пред събралото се множество от протестиращи, от микрофона прозвучаха гневни думи към сегашното управление на страната: „Повече не може да се търпи. Дошло е време да се направи генерална реформа на пенсионната реформа, от която страдат над 2 милиона български граждани. Подхвърлят ни трохи, стотинки. Това е недостойно поведение на властта спрямо възрастните хора в България“.

Сподели в социалните мрежи