logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Застрахователи осъдиха община Видин за улична дупка

Община Видин е осъдена да плати обезщетение за потрошена кола, пропаднала в улична дупка. Решението, което е окончателно и не може да се обжалва, е от 11 октомври тази година на Окръжния съд. Той е отсъдил, че общината дължи 147,41 лева плюс лихвите, както и 550 лева разноски по делото на застрахователната фирма, която е изплатила обезщетението по щетите на собственика на повредената кола.
Случаят станал на 1 май 2017 г. в 23,30 ч. на улица „Яворов“ във Видин. При паркиране „Пежо 206“ пропаднало в дупка на пътя, при което возилото се оказало със счупена предна броня, предна решетка и лайсна под преден фар.
В решението си от съда посочват: „Неоснователни са твърденията на Община Видин, че водачът на автомобила е бил длъжен да следи за пътното платно и да заобиколи дупката, и едва ли не негова е вината, че е попаднал в нея. Отговорността на община Видин е за това, че в качеството й на собственик на общинската пътна мрежа не е осигурила нормалното и безпрепятствено преминаване на участниците в движението по пътното платно като ги поддържа в изправност или сигнализира опасните участъци. Общината има тези задължения и носи отговорност за общинските пътища на територията на общината в качеството и на собственик, съгласно чл.8, ал.3 и чл.19, ал.1, т.2 от Закона за пътищата. Като собственик тя отговаря за бездействието довело до неотремонтиране или необезопасяване на дупката на пътното платно и това е станало причина за пътен инцидент и са причинени имуществени щети“.
Това не е първия, нито ще е последния случай, предвид състоянието на уличната пътна мрежа във Видин, при които застрахователи и граждани си търсят правата и осъждат общината.
(Снимката е от друг, осеян в дупки, район на Видин)

Сподели в социалните мрежи