logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Локомотивен машинист поддържа апаратурата на хемодиализата във Видин

Машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център във видинската болница „Света Петка”. Това стана ясно от проверка, направена от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, пише „Novini.bg“.
Проверката е извършена в периода 10-14 септември – половин месец преди аварията на 1 октомври, когато гръмна една от колоните на пречиствателната станция. Два дни след това един пациент почина, а друг изпадна в кома и бе откаран в болницата в Лом. Въпросната проверка е направена по сигнал на пациент от 17 август.
Оказва се, че освен локомотивният машинист другите двама, които трябва да се грижат за изправността на медицинската техника, са средни техници със специалност „радио и телевизия“, а единият от тях е и шеф на техническата група. Нито един от тримата няма документ за преминат курс за поддръжка на диализни апарати. Oт общо 9 специалисти по здравни грижи, от които едната е старша медицинска сестра, удостоверения за проведено обучение с хемодиализен апарат са представили шест медицински сестри, а само една от тях има квалификационен документ за проведен курс по диализно лечение в лечебно заведение, което е акредитирано за обучение на студенти и специализанти.
Проверката на „Медицински одит“ установява още, че нито един от персонала в отделението не е имунизиран срещу хепатит „В“, независимо че специална наредба от 2009 година категорично въвежда, че тази ваксина трябва да бъде сложена на всички, които лекуват хора на хемодиализа. Само на 9 от общо 45 пациенти, които са зачислени на хемодиализа към датата на проверката – 21 септември, са ваксинирани срещу хепатит „В“, което също е задължително изискване. Половин месец преди аварията в хемодиализното отделение на болницата във Видин проверяващите са установили, че голяма част от техниката е стара.
Очаква се Медицинският одит да излезе с решение какви санкции ще бъдат наложени на ръководството на лечебното заведение.

Сподели в социалните мрежи