logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинчани излязоха на протест!

С автошествие, повече от 150 автомобила, видинчани излязоха на протест. На знаковата дата 10 ноември жителите на дунавския град заявиха недоволството си от порочната управленска система, която толерира безобразията и позволява такова като Валери Симеонов да управляват.
Протестът, продължил над два часа, бе организиран пред два дни в социалните мрежи и в групата на Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан.
„Причините да сме тук са много. Излязохме на протест, давайки цялата си подкрепа на майките на деца с увреждания и настояваме за оставката на Валери Симеонов. Той обиди българския народ и всяка една българска майка. Подобен човек с подобно поведение е обида за всеки човек. Днес видинчани излизаме на протест и срещу данъка за стари автомобили, и срещу високите цени горивата, които в Северозападна България са най-високи в страната. Излизаме на протест и защото видинският кмет умишлено или поради некомпетентност спъва и пречи на процедурите за строителството на новия път Видин-Монтана. Път, за който ние, видинчани, извоювахме график и конкретен ангажимент по време на протестите в началото на тази година“, заяви пред медиите председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова.
С български трибагреници и черни знамена, протестиращите настояха кметът на Видин незабавно да стартира процедурите по изменение на общинските планове (общ и подробен) и така да даде възможност за старт на търговете за строителство на участъка между Видин и Монтана. Това е и основната пречка, поради която Агенция „Пътна инфраструктура“ твърди, че не може да обяви тръжните процедури за строителство на участъците от новия магистрален път, в частта между Видин и Монтана.
Автошествието измина десетина километра до изхода на града, откъдето протестиращите се върнаха отново във Видин.
В 13 часа от района при крепостта „Баба Вида“ участниците в протеста и присъединили се към тях още граждани тръгнаха пеша към централния площад „Бдинци“, където отново заявиха своите искания.
Дарение за кауза на болно 5-годишно момиченце осигури черни тениски с надпис „Системата ги убива“. С набраните средства хората от протеста се включват в помощ на 5-годишната Вяра от Видин, която се нуждае от спешна операция в чужбина.
„Събрахме се в протест срещу всички бъгове в СИСТЕМАТА, която бавно и методично погубва българската държава. Валери Симеонов или някой невършещ работата си властник, това са само малки колелца в машината на партийния модел, който превърна Видин в тъжна песен“, заяви Росица Кирова. „Може би не сме достатъчно, но това не ни дава право да откажем“, допълни една от видинските майки на деца с увреждания.

Сподели в социалните мрежи