logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

България се вдигна на бунт, протестите продължават

Хиляди българи се вдигнаха на бунт през отминалите почивни дни, блокирайки пътища и граници. В над 30 града, включително и в столицата, излязоха на протест срещу цените на горивата, срещу цената на „Гражданската отговорност“, срещу данъка за стари автомобили, срещу наглостта и липсата на морал на един вицепремиер. Недоволството от непрекъснато растящата цена на живота и ниските доходи буквално заля страната ни. Още в съботния ден първо видинчани излязоха на протестно автошествие, което измина близо 10 километра до изхода на града и обратно, а впоследствие недоволните тръгнаха пеша към центъра на града. По същото време русенци също се вдигнаха на бунт и блокираха граничния пункт при Дунав мост.
В неделния ден хиляди души се събраха в центъра на София, на жълтите павета пред Министерски съвет. С викове „Мафия!“ и възгласи за оставка на цялото правителство те блокираха движението. Към протестиращите се присъединиха мотористи и велосипедисти.
Магистрала „Тракия“ бе блокирана близо два часа при Сливен и Ямбол, както и при Стара Загора. На входа на Бургас магистралата остана блокирана целия следобед. Шуменци блокираха автомагистрала „Хемус“, а ботевградчани – Витиня.
Протестно автошествие на перничани с близо 1000 автомобила блокира движението при пътен възел „Даскалово“, който е връзката между София и Югозапада.
Около 6 часа продължи и блокадата на Е-79 край Благоевград, където протестиращите затвориха пътя с жива верига.
Стотици пловдивчани излязоха по улиците на града. Колоната от автомобили се насочи по централните булеварди. Блокирани бяха важни пътни артерии. Към протеста на пловдивчани се включиха и 100 автомобила от Пазарджик. Протестът подкрепиха и рокерските клубове в града.
Автошествие затвори и улиците на Варна и блокира Аспаруховия мост.
В Бургас протестът се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия“. В него се включиха стотици автомобили с надписи „Протест” и включени клаксони.
Търновци пък блокираха главния път София – Варна.
Блокада имаше на Е-79 при Дупница.
Протестиращи преминаха в гражданско неподчинение и блокираха пътя Казанлък – Стара Загора.
Блокада имаше и на пътя Варна – Русе. Затвориха го недоволни жители на Разград.
Около 300 шофьори от Монтана преминаха с автомобилите си в протестно шествие по улици в града и блокираха за кратко работата на няколко бензиностанции на различни вериги.
Протести имаше и в Плевен, и в Кърджали…
Днес протестите продължават в различни градове в страната. В Стара Загора се събират в 18 часа. За по-рано са обявени протестните шествия в София и Перник. България е на бунт, а днешното гражданско недоволство е обявено в социалните мрежи под наслов: „Да затворим магистрала!“.
(Снимки – bTV, Дневник, News.bg, Nova, Новини.бг, „Сега“, „Факти“ и др.).
Сподели в социалните мрежи