logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Разпродават община Видин!

Общински съветници алармираха за поредната корупционна схема в община Видин. Този път става дума за подготвената продажба на 40 земеделски имота, общинска собственост, с общ размер от 1126,192 дка (предложение ПО-01-04-207/08.11.2018 г. под номер 3 в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет на 21 ноември тази година).
Нивите, които се намират в различни землища на общината, били пожелани да се купят от фирма, уж с инвестиционна цел. За да има гаранция, че именно тази фирма ще придобие земите, заместник-кметът Цветан Асенов е внесъл предложение в Общинския съвет терените да не се продават поотделно, а в пакет, с депозит за участие от 500 хиляди лева.
Каква е необходимостта общината да си продава имуществото при условие, че въпросните имоти и в момента носят добри доходи от наем и аренда? – питат съветници. Не по-маловажен е и факта, че в предмета на фирмата особено място заема отдаването под наем и аренда, покупка и препродаване на земеделски земи. Може би, тук е заровено кучето, защото злите езици твърдят, че кметското ръководство е решило да осигури покупката на имотите на точно определен „инвеститор“ срещу точно определени „ползи“. За кого? Преценете сами.
Видинчани се питат и друго – дали ръководството на общината е наясно със значението на думата „инвестиции“. И дали е наясно, че инвестицията изисква както инвеститори, то така и нещо, в което да се инвестира. И когато говорим за инвеститор в общината, то той не трябва да придобива само нещо в своя полза, но и от това да имат полза самата община и нейните граждани – разкриване на работни места, строителство, ползи в дългосрочен план. В случая това изобщо не е така, защото след продажбата на тези земеделски земи, парите от наем и аренда ще започнат да отиват вече в чужди джобове. И да, със сигурност ползата ще е за някой, но не и на община Видин. Защото както са се юрнали да разпродават собственост, то няма да е далеч деня, в който общината ни ще е гола като пушка. Напълно заслужаваща приз в категориите – най-бедна, най-опърпана и най-пропаднала община.

Сподели в социалните мрежи