logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видин под протестна блокада

Протестиращи видинчани се вдигнаха в неделя и блокираха на няколко места пътния трафик при изходите на Видин и в самия град.
Призиви за „оставка“, промяна в качеството на живота и смяна на системата, която убива обикновените българи, прозвучаха още в началото на протеста, който стартира малко след 15 часа с автошествие от бул. „Панония“ към центъра на града.
„Настояваме за оставка на цялото правителство. Не им вярваме, не ги искаме“, заяви общинският съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян. Той и останалите протестиращи обясниха, че оставката на вицепремиера не е достатъчна: „Ще продължаваме да протестираме, защото техните назначени чиновници, включително и на местно ниво, съсипват живота ни“.
Огромната колона от автомобили спря на паркинга, при входа на информационния център при общината. В Деня за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, сред които и загиналите на пътя-убиец Е-79, протестиращите запалиха по свещичка.
„Тук сме, за да покажем, че не сме съгласни със системата, която определя държавния и политическия ред в страната. Навсякъде изобилства с Валерисимеоновци“, коментира председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. В отговор на журналистически въпрос защо протестът не е от другата страна, на пл. „Бдинци“ при официалния вход на общината, Кирова обясни: „Събрали сме при задния вход на общината, защото оттук бе вкаран, оттук влезе преди 3 години сегашният кмет“. Протестиращите отново отправиха обвинения към градоначалника, който спъва процедурите по строителството на новия път Видин-Монтана и предложиха кметът да бъде номиниран в категории като „въздух под налягане“, „най-слаб кмет“ и др.
Засиленото полицейско присъствие не успя да спре недоволството на хората. Студът и валежът също не уплашиха хората. Макар и за кратко протестиращи успяха да блокират движението по Е-79 в района ТЕЦ-а, докъдето униформените отказаха да допуснат цялата колона от автомобили. Автошествието се насочи към околовръстното шосе на Видин, където бе спряно от полицията. Протестиращите се върнаха обратно към града, където хората слязоха от колите си и блокираха движението при „Кауфланд“. Там видинчани преминаваха непрекъснато в двете посока на една от пешеходните пътеки. Впоследствие блокада последва и на едно от кръговите по бул. „Панония“.
„Няма да се откажем, няма да се предадем. Протестът ни е граждански. Цяла България се тресе от протести“, казаха видинчани.

Сподели в социалните мрежи