logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Грандиозен скандал в община Видин

На днешното заседание на Общинския съвет във Видин настана грандиозен скандал, заради намерението на кмета и неговите поддръжници да продадат 1128 дка обработваема земеделска земя. Скандално в предложението е липсата на мотиви:
Първо – Кое налага продажбата на тази общинска земеделска земя?
Второ – Защо решението е да се продадат заедно всичките 40 имота, съставляващи 1128 дка?
Трето – Защо кметът бърза, та е заложил предварително изпълнение на това решение?
Четвърто – Защо обработваема земеделска земя не носи приходи на община Видин, според Емилиян Енчев, общински съветник от ГЕРБ, директор на Областната дирекция „Земеделие и гори“, управляващ от ГЕРБ?
Пето – Защо общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да бъдат разделени имотите и като се продават поне да се продават поотделно, за да могат местните малки земеделци, които в момента ги обработват, да участват в търга?
Шесто – Обсъжданият депозит от 500 000 лева, който беше заложен в материалите и предложението влязло в общинските комисии, не фигурираше в окончателното предложение на заместник-кмета. Но това не означава, че депозитът няма да е непосилно висок при условие, че е заложено земите да се продават заедно.
Седмо – Значението на думата инвеститор по отношение на една община, освен купувач на нещо изгодно, както го разбират настоящите общинари, би трябвало да е някой, който инвестира капитала си, разкрива работни места, създава производство и поминък за местното население и съответно плаща данъците си на територията на общината. Това значение обаче се оказа, че е непознато за кмета и „шайката“ около него. И независимо от това колко абсурдно изглежда, партийните интереси и силната воня на корупция обединиха БСП, ГЕРБ и ДПС в залата на Общински съвет – Видин. Същите гласуваха заедно без да се притесняват, че разпродавайки общината не служат на обществения интерес. Особено интересно, но напълно обяснимо, е поведението на Павел Паунов и Николай Цветков, който категорично бяха против тази продажба и са изразили това си становище в общинските комисии, но накрая в зала гласуваха тихичко „за“.
Единствените гласували „против“ предложението и аргументирали своята позиция бяха: всички присъствали в залата общински съветници от „Единни за промяна“ – Росица Кирова, д-р Цветан Ценков, Мариета Георгиева, Павел Тодоров, Вардан Папикян, Андрей Иванов, Милен Милчев, Светослав Петков; общинският съветник от ГЕРБ – Мартин Петров; общинските съветници от коалиция „Надежда“ – Наталия Милкова и Добрин Иванов.
Нищо нередно в това, когато някой иска да си купи земя, веднага да му я продадеш без оглед на обществения интерес и без оглед на това дали с начина на продажба не създаваш предпоставки за елиминиране на обикновените граждани от търга, не видя председателят на ОбС-Видин Генади Велков. Същият подчерта, че не вижда никакъв драматизъм в това продажбата да бъде направена заедно на 40 имота свързани, вместо да бъдат направени търгове за всеки имот поотделно, както предложи лидерът на „Единни за промяна“ Росица Кирова.
Председателят на ОбС не можа и да отговори защо инвестиционните намерения на присъстващите в залата десетина местни земеделци, които обработват 750 дка от въпросните 1128 дка, нямат тежестта на инвестиционното намерение на „Бонония естейт“, фирмата която иска да купи всичката тази земя, находяща се в землищата на 14 селища на общината. Не получи и отговор въпроса – защо община Видин не е събирала аренди от тези земи, както се изрази председателят на комисията по земеделие и гори в ОбС Емилиян Енчев. Той, разбира се, не можа да отговори не само защо не са събирани наемите и арендите от тези земи, а и защо същите не са предлагани на търг и не са отдавани, особено като се има предвид, че същият като държавен служител в Областна дирекция „Земеделие и гори“ знае колко е голямо търсенето за отдаване под наем и аренда на земеделски земи в областта. И е напълно наясно, че ако бъдат изнесени на търг за аренда, то всичките тези земи ще носят приходи на общината от порядъка на 60-70 000 лева годишно, при средна арендна цена от 50 лв./дка. Цена, под която последните няколко години няма отдадени под аренда държавни земи на територията на общината и областта. Включително и пустеещите.
Странна ли е позицията на БСП? За никой в тази зала не беше. Както неведнъж досега е предварително договорена и изцяло отговаря на партийния интерес (разбирай тази фирма ще ни помага за изборите). Червени са, помагали са ни и досега. Дясната ръка на Михаил Миков – Димитър Велков, явно е далеч от новия морал в политиката, за който лидерът на БСП г-жа Корнелия Нинова говори и настоява. Младите активисти на БСП явно не са чели „Капиталът“ и явно не знаят, че плодородната обработваема земя е единственият ресурс, от който не можем да си произведем повече. Той е даденост и когато искаш обществено доверие и служиш на обществото, не е редно да гласуваш по 43 милиона, дупка във Варна, и едновременно с това да продаваш общински земи по искане на тъмно-червената номенклатура и да твърдиш, че е в името на българското общество. Защото независимо от процента, сред българите има и такива, които не са чак толкова големи идиоти.
Разбира се, предложението беше прието с 21 гласа от съветниците на БСП, ГЕРБ (с изключение на Мартин Петров), ДПС, както и съветниците Генади Велков, Любен Иванов, Орлин Василев, „патриотът“ Тихомир Станчев. Днес тези хора с лека ръка, под чадъра на общата безотговорност на орган като Общински съвет, се разпоредиха с 1/10 от частната общинска собственост на община Видин. За тези хора няма нищо по-нормално от това да продадат общинска собственост, за да може някой да получава наеми и аренди и да печели, вместо това да прави общината, и вместо приходите да пълнят общинската хазна за поколения напред.

Сподели в социалните мрежи