logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Некадърност дори и по отношение на бездомните кучета

Поредна видинчанка, нападната и нахапана от бездомни кучета, осъди община Видин. 5000 лева за причинени неимуществени вреди (плюс лихвите) и още над 1300 лева разноски по делото трябва да плати община Видин, представлявана от кмета Ценков, на пострадалата жена. Решението е на Видинския районен съд от 19 ноември тази година.
В периода между декември 2016 година и октомври 2017 година, придвижващата се до работата си с велосипед видинчанка, била нападната и нахапана три пъти от глутници кучета. Случаите са доказани в съда от свидетели, случайни граждани, които се притекли на помощ на пострадалата жена, както и с медицински документи за нанесени рани и оставени белези. Жената подала и две жалби до община Видин, но не получила никакъв отговор.
В мотивите си съдът посочва, че Видин е поставен в условията на свръхпопулация на бездомните кучета, а общината, представлявана от кмета Ценков, не е направила нищо по ограничаване на популацията. Община Видин, представлявана от кмета Ценков, не си изпълнява задълженията по осигуряване на временни приюти, организиране на дейността им и прилагане мерки за предотвратяване на агресивното поведение на кучетата към хора и животни, съгласно чл.50, т.2 Закона за защита на животните.
Какви ги върши община Видин, представлявана от кмета Ценков, в т.нар. Общински приют за кучета – това даже и съдът не е могъл да разбере. Пълна каша и несъответствия цари в отчетите за броя на заловени, кастрирани и чипирани кучета.
„За периода от 2011 година до настоящия момент липсва план и набелязани мерки, както и анализ на проблема и възможните начини за справяне. Представените отчети са повърхностни и не отчитат реален резултат“, е записано още в решението на съда.

Сподели в социалните мрежи