logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Поредна неделя на протести

Протести срещу социалната несправедливост и цените на горивата имаше в различни градове на страната, съобщи „Nova“.
Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да не блокират главен път Е-79 при шестие-протест в града срещу социалното неравенство. Протестът тръгна в 12,30 часа като автошествие от Югозападния университет. Силите на реда не позволиха на протестиращите да блокират лентата на Е-79 за Дупница и София. Последва втори опит за блокада на платното към Симитли и Кулата, но и там хората бяха спрени. След неуспешния опит за блокада на международния път, протестиращите блокираха за половин час входа и изхода на Благоевград към София.
Протестиращи от четири града решиха да блокират автомагистрала „Тракия“ през нивите в Старозагорско. Недоволните излязоха на протест срещу ниския стандарт на живот. Те бяха от Сливен, Ямбол, Казанлък и Стара Загора. Протестът тръгна от новозагорското село Езерово. След като полиция написа предупредителни протоколи и спря протестиращите да бойкотират международния път Свиленград – Русе, те тръгнаха през нивите към магистрала „Тракия“.
В Хасково протестът започна на централния площад. Хората се обединиха около своите искания за пряка демокрация и за по-добър живот. Шествието тръгна по основния булевардите на Хасково. Целта на протестиращите е максимално много хора да чуят техните искания.
В Подбалкана пък запалиха гуми пред Спортната палата. Черноморието също се разбунтува. Месечният протест продължи и в Перник. За пореден път протестиращите поискаха смяна на системата, скок на минималната работа заплата, повече пари за старите хора и по-малко депутати в парламента.
Протест имаше и в Югозападна България. Протестиращите бяха на международния път за Гърция в района на Кресна, където периодично пресичат пешеходна пътека и пречат на движението по пътя.
Към Монтана на 10-тата седмица се присъединиха и хората от Лом. Протестиращите пресичаха с празна пазарска количка пешеходните пътеки на един от най-натоварените булеварди в града.
(Снимки – Mediapool, Бгнес)

Сподели в социалните мрежи