logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Над 100 души от Видинско потърсиха помощ от Омбудсмана

Повече от 100 души потърсиха помощ от Омбудсмана по време на изнесените приемни на институцията във Видин и всички 11 общини на областта.
Приемната на Мая Манолова започна още от сутринта във влака на път за дунавския град, като проблемите на гражданите, които се възползваха от срещата си с нея бяха свързани основно с ТЕЛК-ови решения, с фонд „Земеделие“, банкови кредити, действия на частни съдебни изпълнители, съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.
Общественият защитник проведе приемна в областната управа във Видин, а по-късно се срещна с работници от „Титан“, от които има подадена колективна жалба за неизплатени заплати. Манолова обясни на служителите, че не могат да се възползват от фонда за гарантиране на вземанията, от който по принцип се изплащат възнаграждения, тъй като предприятието не е обявено в несъстоятелност. Тя пое ангажимент да преговаря със собствениците на частната фирма, така че хората да поучат дължимите си пари.
Омбудсманът информира, че другата болезнена тема на хората от региона е хемодиализата във Видин, където преди два месеца по жалба на болни е посетила отделението по хемодиализа. Тя посочи, че е имала сигнали за нередности още преди да се случи аварията в отделението.
„Хората продължават да ползват диализата в Монтана, предвид ситуацията в отделението по хемодиализа във видинската болница. Това, за което те ме помолиха и ние направихме, е да отидем заедно, за да видим на място какво от обещанията на директора на болницата се е случило, защото по тяхна информация не е предприето абсолютно нищо. И за съжаление се оказаха прави“, каза Мая Манолова.
Тя припомни, че бяха обещани 180 000 лв., с които да се закупят нови хемодиализни апарати, както и че ще има частичен ремонт в отделението, но както и самата тя се увери, до момента нищо не е направено.

Сподели в социалните мрежи