logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Четири години и 2,5 милиона лева за пропаднал път

След четири години завърши възстановяването на станалото прословуто свлачище в участъка на пътя Видин-Кула-Връшка чука, за който са дадени над 2,5 милиона лева.
За обекта има издадено разрешение за ползване и шофьорите вече пътуват по ремонтираната отсечка, съобщиха от АПИ. Строително-монтажните работни са изпълнени по проекта „Превенция и противодействие по свлачищните процеси по републиканската пътна мрежа – Фаза 1“, финансиран от приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
През 2014 г. интензивните валежи активизираха свлачищна зона на второкласния път, в участъка от км 10+100 до км 10+260, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини по нея. Отсечката беше затворена за движение, а трафикът преминаваше по обходен маршрут – стария път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък.
С укрепването на свлачището на второкласния път, между селата Бела Рада и Войница, е изградена укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на отсечката, подобрено е отводняването, напълно реконструиран е компрометиран водосток. Участъкът е с нова пътна настилка, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи за повишаване безопасността на движение.

Сподели в социалните мрежи