logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Катастрофални данни: Много по-бедни сме, отколкото смятаме

Само 11,3 % от населението в страната има доходи над 740 лв. на месец, показват данните на НСИ, цитирани от „frognews“. Оказва се, че малко под 800 хиляди българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един хубав и голям хладилник без да избират от луксозните модели.
Средният годишен доход на човек 5586 лв., което прави по 465 лв. на месец, показват последните данни. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната вече надмина 1100 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.
За да има по-ясна картина за доходите в страната от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни доходи до 2160 лв., което прави до 180 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 740 лв. Оказва се, че с под 180 лв. на месец живеят 7,7 % от българите, или 5,1 % от домакинствата. Населението на България е малко над 7 млн. души и се оказва, че над 542 хил. души преживяват с под 180 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30 %, имат месечни доходи между 250 лв. и 390 лв. А 48,3 % от населението живеят с под 390 лв. на месец като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.
(Снимка: БНР)

Сподели в социалните мрежи