logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Отново: Жалба блокира обществената поръчка за изграждането на участък от пътя Мездра – Ботевград

За втори път е стопирана обществената поръчка за изграждането на част от пътя Мездра-Ботевград. Причината отново е постъпила жалба пред Комисията за защита на конкуренцията за строително-монтажните работи на 20-километров участък, път І-1 (Е-79) лот 1 от км 174+800 до км 194+122, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).
На 12 октомври миналата година АПИ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, обособени в два участъка – лот 1 и лот 2. Програмата предвижда строителството на направлението Видин – Ботевград да започне от една от най-сложните отсечки предвид терена, през който преминава. Поради това участъкът е разделен в два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в кратък срок.
Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т.е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена.
За участъка от лот 2 – път I-1 от км 161+367 до км 174+800, който е с дължина 13,4 км, отварянето на офертите за изпълнение на строително-монтажните работи е предвидено за 25 януари 2019 г.
Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград (лот 1 и лот 2) е близо 302 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

Сподели в социалните мрежи