logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

За ясен отговор и наказание на виновните настояват видинчани

„Днес сме тук, за да обясним защо ние, като граждани на Видин, излизаме отново на протест. И настояваме виновникът за 8-месечното забавяне на процедурите по изграждане на пътя Видин-Монтана да бъде посочен. Виновник, който трябва да понесе отговорност за своето бездействие, незаинтересованост или липса на компетентност“. Това обявиха на провелата се днес пресконференция в пресклуба на БТА представители на гражданско обединение „Единни за промяна“ и Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Цитирайки многобройната кореспонденция с държавните институции, присъстващите представиха документи и факти, подписани и подпечатани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и от Агенция „Пътна инфраструктура“. Институции, с които от март миналата година водят активна кореспонденция по изпълнението на заложения график за изпълнение на процедурите по строителството на новия път между Видин и Ботевград.
„Получихме уверение от министър-председателя, че виновните лица за забавяне на процедурите ще бъдат наказани, за да не се стига отново до подобни действия, които да спъват процедурите по обществено значими обекти“, каза председателят на „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя обясни, че след подробно запознаване със ситуацията и с всички документи, с които разполагат, е станало пределно ясно, че бездействие е довело до 8-месечното до момента забавяне на процедурите.
„За голямо съжаление сроковете в одобреният график за изпълнение няма как да бъдат наваксани, тъй като днес вече трябваше да имаме обявена процедура за изпълнител за цялата отсечка между Видин и Монтана.
Прави чест на служители на АПИ, че са започнали изработване на Парцеларен план успоредно с очакването да бъде изменен Общия устройствен план (ОУП) на община Видин. По този начин са свършили огромна част от работата. Тези факти са известни на видинската общественост и на членовете на Гражданската инициатива още от месец септември, когато на нарочна пресконференция уведомихме за случващото се с проекта и информацията, която имаме. Но за малцина от нашите съграждани е ясно е, че забавянето не се дължи от несвършена работа от страна на държавните институции, а е заради административни преписки и отказ от страна на местната власт да изпълни своето задължение и право, изменяйки ОУП на община Видин“, допълни Кирова.
На пресконференцията бе изразено възмущението на видинските граждани от бездействието на народните представители от региона. „Те са знаели, че има забавяне в процедурите и се очаква изменение в ЗУТ (минал на първо четене в комисиите още в края юни), но не са предприели нищо, за да бъде гласувана промяната в закона. А тя е щяла да даде възможност на АПИ да процедира ПУП-ПП без да чака задължително, към онзи момент, изменение на ОУП на съответните общини. Ако всички реагираха достатъчно експедитивно, съвестно, със заинтересованост за развитието на региона и на съответният проект, ако бяха алармирали навреме за забавянето, то сме абсолютно убедени, че заложеният график можеше да бъде спазен и до края на миналата година да се обявени процедурите за трасето Видин-Монтана“, коментираха представителите на обединението и гражданската инициатива. Те обясниха, че благодарение на подробната кореспонденция и ангажимента от представители на различните институции, поети на срещата с министър-председателя, разполагат с цялата документация по движението на тези процедури. И съвсем обективно отчитат свършената работа, както и несвършената такава.
На въпрос от страна на медии, дали е вярно твърдението на Владимир Тошев, че със 7 месеца се ускоряват процедурите, благодарение измененията в закона – отговорът бе категоричен: „Съгласно приетите срокове до края на миналата година вече трябваше да са проведени процедурите по избор на изпълнител. Няма как да се върнем назад във времето, поне на нас такава методика не ни е известна“.
Журналистите получиха и отговор на въпроса, дали ако кметът бе предприел действия за изменение на ОУП, то това е щяло да доведе до още по-голямо забавяне на процедурите, както той твърди: „Един ОУП може да бъде процедиран и изменен за 2 месеца или за 20 месеца. Всичко зависи от заинтересоваността, професионализма и желанието на този, който изработва изменението. Няма причина, при адекватни действия, до края на месец юли 2018 г. изменението на ОУП на община Видин да не бе прието от Общинския съвет. Всичко това, разбира се, е в пълна зависимост от действията на общинската администрация“.
Да, в неделя, 27 януари гражданите на Видин излизат на протест! – в това бяха категорични от „Единни за промяна“ и Гражданската инициатива, откъдето поясниха: „Излизаме на протест, защото за всички нас е важно да стане ясно, че следим процедурите, че сме наясно с това кой е виновен за забавянето, както и че очакваме виновните лица да понесат лична отговорност. Само по този начин може да накараме онези, които нямат желание, а са овластени от обществото, да си вършат работата, когато не желаят“.

Сподели в социалните мрежи