logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Протестиращи обсипаха с яйца и домати портите на кмета

Яйца и домати полетяха под прозорците на дома на видинския кмет, където видинчани протестираха срещу забавянето на проекта за пътя Видин-Монтана. Със скандирания „оставка“ недоволните обявиха, че местната администрация е отговорна за неспазване на обявения от МС график, с конкретни срокове за процедурите по строителство на отсечката, част от цялостното трасе Видин-Ботевград. Пред входа, където е кметското жилище, протестиращите направиха снежен човек – безчувствен, незаинтересован, нагъл и арогантен, който бе обстрелван с яйца и домати от протестиращите.
„От всичко, което като граждани на Видин успяхме да направим, от година на непрекъсната кореспонденция и разговори с държавни институции, вече е ясно кой е виновен за забавянето на проекта. Един толкова значим проект, за който протестирахме седмици наред. Сега настояваме виновните да понесат своята отговорност за несвършената работа“, заяви Росица Кирова – председател на гражданско обединение „Единни за промяна“.
„Тук сме, защото отказваме повече да бъдем лъгани и искаме виновните да си ходят. Те не работят в интерес на гражданите, а това сме ние“, заявиха хората от протеста.
Неделният протест на видинчани стартира с автошествие по бул. „Панония“ до паметника на „Христо Ботев“, откъдето хората се отправиха пеша към кметския дом.
Протестът се проведе точно година, след първият от 27 януари 2018 г. Тогава гражданското недоволство, блокира път Е-79, който всички жители определят като път-убиец, заради многобройните тежки катастрофи със загинали хора. Непрестанните протести и блокади на пътя от видинчани доведоха до заседание на МС, на което премиерът и правителството поеха конкретни срокове и ангажименти за ускоряване на процедурите по строителство на магистрален път. Впоследствие обаче видинското кметство отказа да си свърши работата, както е по закон, което доведе до 8-месечно забавяне на проекта.

Сподели в социалните мрежи