logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Местната и държавна власт със закани към видинчани в опозиция

Във викове, закани и обиди премина днешното заседание на Общинския съвет във Видин. Видно нервите на местните управници не издържаха и акцентът – бюджет 2019 година, бе изместен от започналата предизборна кампания на ГЕРБ и компания, които напълниха залата със своя агитка, която да им ръкопляска и подвиква, както си го правят на чалга-концерт. И благодарности към кмета.  Не само на думи, но и в писма. Трогателни и мили писма. За съжаление само цветя нямаше, което си е голям пропуск.
Но по същество, защото съществото беше там.
Циркът се заформи още в началото на заседанието, когато, сочейки към групата на „Единни за промяна“, кметът изрецитира заучените четири думи „Лъжи, манипулации и фалшиви новини“. По отношение на всичко. И за забавянето на проекта за пътя Видин-Монтана, и за дебатите около данъка за стари коли (отпреди месец)…
Далеч, много далеч от добрия тон и с явно намерение за умишлено предизвикване на скандал, тъкмо поутихнала разправията се развихри с пълна сила след речта на областната управителка. От трибуната тя прикани градоначалника да търси съдебна отговорност от всички, които разпространявали фалшиви новини. В отговор кметът прегърна с радост препоръката и обяви да завежда дело за обида и клевета на всеки. И посочи на два пъти пример – как осъдил общински съветник, като обяви и името му. С което, може би, искаше да се похвали, въпреки че делото нито е приключило, нито има влязло в сила решение. И пренебрегвайки факта, че публичното изказване не само, че накърнява достойнството на още неосъдения, но и петни публично името му, а това води след себе си до нанасяне на вреди на „осъдения“ – имуществени и неимуществени.
Протестиращите видинчани, които от миналата година до днес не спират да отстояват гражданските си искания, също не бяха подминати. На техен гръб, защото е най-лесно, бе и другата хвалба на местната власт – колко от тях са глобени и имат написани актове…
„Единни за промяна“ напълно са подкрепяли, подкрепят и ще продължават да работят за реализацията на пътя Видин-Ботевград“, заяви съветникът Вардан Папикян по повод постъпилото в Общинския съвет искане от АПИ, свързано с новото трасе на пътя, което ще минава през общински пасища и ливади: „Това решение, което днес гласуваме обаче можеше и трябваше, както е по график, да се случи отдавна. Преди 8 месеца. Пропиляно време за сметка на всички жители на Видин и Северозапада. Можеше да се случи, ако местната администрация си бе свършила работата. Ще продължим да следим стриктно всички действия и бездействия, и настояваме за експедитивност от страна на общината по процедурите“.
В останалата делова част от заседанието – бюджетът беше приет. С него, както и досега, ще се дават милиони за външни услуги, ще се плащат вноски по кредити, борчове, заплати. И между другото ще се запълнят дупките по няколко улици.
„И в този бюджет отново липсва дългосрочна политика. Многократно, ние от групата на „Единни за промяна“, настоявахме за поредица от предприемане на адекватни действия за развитието на нашия град и община“, заяви общинският съветник Милен Милчев. И посочи примери: „Кооперативният пазар. На мястото на сегашния пропаднал битпазар до стадиона трябваше да бъде изграден модерен и функционален кооперативен пазар, който да съчетава функцията си с нова пешеходна градска зона. За пореден път гласуваме огромна сума за сметопочистване и извозване, макар нашите настоявания за прекратяване наемането за милиони левове на техника и закупуване на собствена, общинска. Безобразната организацията на движението – това е също болна тема за видинчани, пред която администрацията си затваря очите. В града ни цари пълен хаос. Колите са паркирани по тротоарите, а пешеходците се движат на платното. Градът е окупиран от колите…“.
И не само от тях.
Сподели в социалните мрежи